Hoe ontstaat boezemfibrilleren (atriumfibrilleren)?

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van atriumfibrilleren (boezemfibrilleren). Soms kan het ontstaan door een stoornis van de schildklier, bij een longontsteking of bij bloedarmoede of direct na een hartoperatie of een hartaanval.

Ook kan atriumfibrilleren optreden na stress of zware inspanning, na een stevige maaltijd of na het drinken van veel koffie of alcohol. Ook na gebruik van bepaalde medicijnen (sommige schildkliermedicijnen en astmamedicijnen) of drugs kan er atriumfibrilleren optreden.

De meest voorkomende oorzaken van boezemfibrilleren zijn echter hypertensie (hoge bloeddruk) en hartziekten zoals hartklepafwijkingen, afwijkingen van de kransslagaders, hartfalen, hartspierziekten en aangeboren hartafwijkingen. Andere oorzaken zijn, chronische longziekten, longembolie, diabetes mellitus, overgewicht, en chronische nierziekten. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn een ontsteking van het hartzakje en een te hard werkende schildklier.

De kans op atriumfibrilleren is groter bij ouderen en neemt toe met het vorderen van de leeftijd. Vanaf het 60e levensjaar wordt de kans groter. Ook mannen lopen een groter risico op boezemfibrilleren.